Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka

Arbetssånger - med Kviga Trio

När man arbetade förr i tiden sjöng man och spelade musik

I denna föreställning får eleverna stifta bekantskap med beskrivande visor som historiskt använts antingen under arbete eller berättar om ett yrke, ibland båda delar. Musiken består både av visor och instrumental musik och ensemblen iklädda arbetskläder från slutet av 1800-talet, sjunger och gestaltar med rörelser hur musiken användes i tillhörande arbete. Föreställningen anpassas efter målgruppen. Till den yngre publiken (förskola-årskurs 3) ställer ensemblen frågor som eleverna kan besvara med att härma djurläten, göra andra vokala ljud eller härma rörelser. Med eleverna i årskurs 4 och uppåt pratar ensemblen mer ingående om tyngre ämnen såsom arbetslöshet och barnarbete i gruvor. 

Medverkande: Ida Hellsten  – sång och bas, Nina Grigorjeva  – folkliga flöjter och sång,  Lovis Jacobsson – gitarr, spelpipa, kohorn och sång, 

Projektet Arbetssånger startades med en vision av Mikael Marin på Kungliga Musikhögskolan 2018. Arbetet bestod av ett samarbete med Svenskt visarkiv samt gästföreläsare. Projektet mynnade sedan ut i en stor produktion på LÅT! 2019, samt en skivinspelning. Skivan släpptes under våren 2020 och musikerna valde därefter att ta projektet vidare som trio. De har gjort musiken till sin egen, där stämsången har en viktig roll som möter gitarrer och folkliga flöjter. De har alla tre erfarenhet att lära ut folkmusik till barn. Lovis arrangerar folkmusikläger i Sörmland för unga 10-18 år. Nina har arbetat med yngre barn inom förskola och är kulturskolepedagog. Ida är medarrangör och har undervisat i sång flera år på Östergötlands folkmusikläger för barn och ungdom. 

Arbeta vidare i skolan 
Föreställningen knyter an främst till historia- och samhällskunskapsämnena. Musiken som trion spelar kommer främst från 1700-1900-talet men de hänvisar också till äldre yrken än så. De nämner gruvdriften som kom igång i Sverige på 1500-talet och vallmusiken som de sjunger och spelar har mycket äldre rötter än så. Förslag är att prata om de yrken som inte görs längre i kontrast till de som finns kvar idag men som ser annorlunda ut. Detta sker ur ett svenskt historieperspektiv, för en del av dessa yrken finns fortfarande i utvecklingsländer. Exempel på yrken i föreställningen som inte längre finns: brandvakt, kvinnor i fäboden, mursmäckor och myrslåttring. Exempel på yrken som finns kvar idag: timmermän, rallare, gruvarbete och sjömän. 

Workshop 
Vi kan arrangera en riktig så kallad visstuga. Då lär vi ut 2-3 av de lättare arbetsvisorna på gehör. Låtarna har korta texter som inte behöver skrivas ut eller tar lång tid att lära sig och melodierna är enkla att sjunga. Vi visar bild, film och berättar mer ingående hur dessa visor användes i arbetet. Barnen får prova på att röra sig till musiken, såga två och två, hamra pålar och hiva segel. Detta koncept passar skolbarn i förskoleklass-årskurs 3. Till elever i årskurs 4-9 gör vi ett liknande upplägg men med svårare låtar och pratar om den mörkare sidan av arbete förr i tiden. 

Längd: 60-90 minuter. Lokal som krävs: Vanligt klassrum. 

Foto: Fredrik Matsson

Se ett smakprov ur föreställningen Arbetssånger från musikkonsulenternas utbudsdag den 15 mars 2022. 
Scrolla fram till 04:12:27- 04:22:51 på filmens tidslinje.

KONTAKT
Kontaktperson: Konsulentadministratör Anita Bolin Heggestad
Epost: anita.bolin-heggestad@regionstockholm.se
Hemsida: https://www.regionstockholm.se/verksamhet/Kultur/lanskultur/musik/musikkonsulenterna/
Bokningsförfrågan
INFORMATION

Pris
med subvention

Pris: 1 föreställning 5 700 kr, 2 föreställningar 7 200 kr exkl. 25 % moms. Offentlig föreställning 7 200 kr exkl. 25 % moms.


Produktionsfakta

Föreställningens längd: 45-60 min beroende på ålder
Målgrupp: 6-10 år, 11-16 år
Spelperiod: Enligt överenskommelse
Spelplats: Klassrum, musiksal, aula

Antal medverkande: 3

Max antal deltagare:
Turné:
30 pers utan förstärkning, 500 pers med förstärkning
Övrigt: Ensemblen har själva med teknik vid behov

Tekniska krav

Spelyta: 4 x 3 m
Eluttag: 2 uttag 230 w
Mörkläggning: Nej
Byggtid: 40 min
Rivtid: 20 min

Övrigt

Övriga upplysningar: Föreställningen bokas via Musikkonsulenterna
Du måste logga in för att kunna beställa. Kontakta Kulturförvaltningen kiv@kultur.sll.se för inloggningsuppgifter.